sem DUA sem AIRMATA!

10:53 PM Edit This 1 Comment »
Sorry because janji nk selalu update blog pasnih tapi tak update2 gak..lots of things nak kena buat..even holiday pon tapi cm tak holiday..everyday ada je kerja2 yang kena settlekan..mlm pulak sometimes I have to teman my mom study..dia pon nk exam jugak..final dia after my final exam..teman dia pun bukan teman biasa je..kita boleh buat kerja laen tapi teman dia tu cm kita pun kena main peranan jgn bagi dia ngantuk..ask her questions..sometimes kita plak tak pasal2 ter ‘memorize’ dia punya notes mcm kita pulak yang kena amik exam tu..huhu, but I’m so glad to help her..she’s always happy she has me beside her when she needed me the most..my dad selalu mlm2 tido laa mana nk teman dia study..hehe,

Besides that, kerja2 saya semasa cuti ini ialah biasanya hal2 yang melibatkan rumah la..kena amik adik dari sekolah rendah pastu amik adik kat sekolah menengah plak..masa mereka balik sekolah bukannya sama..so I have to amik adik yang kat sekolah rendah tu dulu then balik umah..pastu keluar rumah balik..then amik adik yang kat sekolah menengah tu pulak then balik rumah balik..fuhh, I told u lots of things to do..pastu kul 5 keluar lagi anta adik kecik saya nh pergi mengaji pastu balik rumah balik..kul 8 amik dia balik dari ngaji..adoii…tapi seronok dowh buat kerja2 cmnh..happy gila..x tensen…rasa rapat sangat ngn family, rasa cm tak nak balik uniten sambung special sem minggu depan nh..huhu…poyo!

And of course, bila dah cuti tu mesti kita utamakn perkara2 yang kita tak boleh nk buat kat uniten..especially watching TV! So, bila tengah cuti nh mulalah mengumpul2 favourite tv series yang kita tak boleh nk tengok bila balik uniten nanti..time nh la tengok sume cita2 tu..nh pun dikira sebagai perkara2 yang boleh mem‘busy’kan saya ketika saya bercuti..ahaks~ boleh diterima ke?? Huhu,

Actually, post kali nh adalah kesinambungan cerita dari post yang lepas..cerita masa saya sem dua..sem dua bermula pada 3 December 2007( my dad’s birthday)..hari first masuk kelas lagi dr. AK ngn dr. Yusri dah start lecture dah..pening tul kepala…baru naek cuti lah katakan..hurm, everythings going very fine pada mulanya..biasalh bila dah mula sem baru..kita juga mulakannya dengan azam baru..so, memang okaylah pada mulanya..tahap kerajinan juga semakin bertambah dan bertambah ke’peratusan’nya dari minggu ke minggu..so, memang puas hati la dengan prestasi ketika bermulanya sem dua ni…

Langit kan tak selalunya cerah..dan kita nih sebagai manusia selalu mengharapkan ‘panas hingga ke petang’ tetapi hujan pula di tengah hari..semangat saya mula sedikit luntur bila dapat marks for first test untuk physics…lupa plak nk bgtau..physic masa sem dua ni saya belajar tentang electric and magnetic..everythings based on two major things nih yang pada saya teramat la susah…almaklumlah…bagi chesco2 dan hogryslywarts team yang mungkin baca blog saya nh n yang dah almost kenal saya nh macam mana..otak hafal2 dan menerima logic dari banyakkn berfikir nh adalh otak saya..saya kenal diri saya sebab tu la mohon bidang biologi untuk scholar MOE nh, tapi mungkin Allah tu lebih Maha Berkuasa..berikan saya peluang tapi bukan bidang yang dipohon…lalu, kos Pendidikan Khas ini saya terima tanpa berfikir panjang(ingat lagi time terima kos nh saya berada di Kolej Matrikulasi Kedah..best duk kat utara nh..seriously)..saya tak menyangka la bila kena preparation for overseas universities nih saya kena amik physic untuk melayakkan diri ke universiti2 luar Negara yang pada awalnya ingin menghantar kami2 pelajar MOE kos Special Ed nh ke Aussie dan NZ( sekarang nk campak kami belajar katne pulak? )…sure Pak Kamil sedih dapat anak murid mcm saya yang x berapa nk master physic even dedikasi cikgu sebagai guru melebihi dari segala-galanya ketika mengajar saya dan Chesco2 laen time SPM dulu..yang penting cikgu..saya dah cuba yang terbaek! Cuma mungkin..saya memang tak dapat nk fikir dengan kreatif bagaimana nk tackle soalan2 physic nh..masa first test physic sem dua saya rasa amat kecewa sangat dengan markah yang saya dapat tu..I thought I can get better..I’ve tried so hard that time..actually, to be true..markah saya takdelah teruk pon..cuma saya rasa macam kalah pada diri sendiri..masa dapat result tula..first time saya menitiskan airmata kat uniten nh…rasa depress gilanya..tak tau nak cakap..rasa down gilanya…my friends sume still bagi support semua..my mom pun sangat2 percaya yang saya boleh buat..tp that time memang rasa sangat sedih sangat dan tak tau macam mana nk back to normal balik….

Betul lah dalam lirik lagu ‘Melodi Bersama’…kiasan hidup ibarat roda..kadang2 di atas, di bawah, di atas semula…kena redha, sabar, dan bersyukur..(thanx Rafi sebab bagi article bersyukur tu! Semoga saudara sihat sejahtera di mana jua anda berada..nanti ada rezeki nk juga ke Indonesia!)…waktu ni lah saya rasa putaran hidup roda saya..saya berada di bawah balik, masa berganti masa..dari satu test ke test yang laen…keputusan saya takdelah cemerlang gila tapi tak pula teruk sampai bawah average marks..but still…I felt like cepatlah habis sem dua..tak larat dah…lagi pun masa sem dua nh laa…masa sangat pack..every week ada sahaja quiz, test, dan yang sewaktu dengannya…kadang2 sampai 2-3 quiz pada minggu yang sama..2-3 quiz pada hari yang sama..depends..tapi lebih kurang macam tu lah pack nya my life masa sem dua…tu tak termasuk presentation, class repeat untuk MATF 114, ASSF 103 and ENGF 102…adoii..sadis tol..

Kehidupan diteruskan lagi sampai lah dah nk dekat final…

Walaupun I am absolutely not ready for the final..saya rasa cm dah tak sabar gila dah nk abes sem dua yang amat mencabar jiwa dan minda saya nh…x larat dah..so..saya pun macm student2 laen kan..bila nak final tu..buatlah cara nk final…study mcm nak gila…dengan latihan calculus nya(ingat lagi time nh..semua macam x berapa nk master chapter 8..dah nak dekat final la sume orang cm kelam kabut buat latihan kat dalam buku THOMAS yang maha berat tu untuk memahami lagi chapter 8..huhu..klakar tol), dengan physic nya..(teringat fatin aqilah..ajim..kak zawani..yang sungguh2 mengajar aku untuk lebih menguasai physic nh..kui3..jasa kalian amatlah saya hargai)..and Chemistry..huhu, memang kental gila la otot2 serebrum, serebelum dan medulla oblongata saya nh ketika nak menempuh final sem dua nh..hahah

Dalam kesibukan saya dan kawan2 me‘ready’ kan diri kami untuk menempuh final yang tak sampai seminggu lagi..ketika inilah saya diuji dengan dugaan demi dugaan yang maha hebat! Mungkin PPOU laen dah tahu keseluruhan cerita saya tapi chesco2 dan hogryslywarts team saya yang kat luar sana tu yang tak sempat nk saya ceritakan kemalangan hidup yang menimpa saya pada waktu ini..saya minta maaf sangat2..sekarang barulah saya betul2 bersedia nk ceritakan semuanya..namun, masa amatlah mencemburui saya (chewah..)..sekarang dah pukul 16:25..saya kena solat dulu, pastu kena anta adik pergi mengaji..so, saya akan sambung cerita saya di post yang akan datang the continuation of SEM DUA SEM AIRMATA,

Selamat berjumpa lagi!
Take care,

Luve,
tiara ( ^_^ )

1 comments:

uya ahmad said...

huhuu...dunno what to say, neway,
gud luck in sem three...
hope it will be a better sem for u...
no more tears..=)
smile olweyz....