the Continuation of Sem DUA Sem AIRMATA!

4:49 PM Edit This 6 Comments »
Pernah suatu ketika dulu, masa saya mula nak meningkat remaja..umur pun lebih kurang 13-14 tahun..saya pun dah tak ingat bila..dan saya pun dah tak ingat macam mana perkara itu boleh terjadi..saya kehilangan purse (ingat lagi time tu tengah gila purse milk teddy..) so, memang sedih la..nasib baek time2 kanak2 mcm nh mak yang pegang IC kita kan..so yang hilang duit je lah, tapi yang sayang that time saya kumpul duit syiling..banyak la jugak (but, I cant remember the exact amount) sebab sekolah sesi petang..masa tu pulak ada kelas muzik kena attend kul 11 so between that period after music class dengan nak masuk sekolah tu biasa saya dan kawan2 lepak la dekat depan koop beli air ke food2 yang kat vending machine tu sambil2 study n buat homework (usually lepak dengan my hogryslywarts team la nh..ngn beberapa budak Pluto..ahaks~) so that’s y la saya mengumpul duit syiling dengan maha dahsyat nya..huhu

Nak dijadikan cerita, purse tu hilang..hurm, memang sedih la even duit x banyak pun dalam tu..budak2 lagi mana la pegang duit banyak..cuma sejak daripada kejadian tu..menjadikan saya lebih berhati-hati..fobia..every time saya akan check my purse dulu..kalau dah ada and everythings ok barulah saya akan lega nk pergi mana2 or buat pape pun..Fortunately, lepas lebih kurang sebulan hilang purse tu..saya jumpa balik kat koridor depan kelas saya (if I’m not mistaken)..and of course, takde duit langsung dalam tu tapi kad2 saya ada la dalam tu..kad2 nama (dulu, budak2 nh selalu buat..tempah pastu dapat melalui pos..bila ingat balik macam kelakar pulak..haha). tapi, lepas dapat balik purse saya macam trauma nak use that thing balik so, I give to somebody ( I cannot remember who).

Tindakan berjaga2 ini saya amalkan sampailah saya di universiti..mungkin dah nak jadi..
Dalam kesibukan saya dan kawan2 me‘ready’ kan diri kami untuk menempuh final yang tak sampai seminggu lagi..ketika inilah saya diuji dengan dugaan demi dugaan yang maha hebat!




Dugaan itu adalah..huhu, my purse hilang sekali lagi! (Yg tak bestnya..saya baru je beli purse tu kat Sogo dengan my mom..tak sampai seminggu lagi purse tu bersama sama dengan saya..isk3) Masa tu, seingat saya la..makan tengah hari dengan kawan2..sebelah saya masa tu Faizza a.k.a Faige..saya dan dia perasan saya letak purse tu kat atas meja..saya makan agak cepat hari tu..semua orang pun except kak wani (kak wani agak lambat makan kalau berkaitan dengan nasi2 nh)..so, bila semua orang nk blah nk g surau..saya pun tunggu la kak wani..duk makan2..lama gak la..saya ingat lagi hari tu hari selasa n last day Mr Alan Cheah nk ajar kitorang..everyone macam excited la jugak..
Bila kak wani dah habes tu, kami pun bersama2 pergi surau..lepas solat tu..macam biasa la duk lepak kat tmpat kasut tu n suddenly I realized yang my purse hilang! (Mungkin sebab dah biasa check everything before pergi mana2..saya dapat notice purse tu hilang dengan agak cepat.) Cari kat surau tu memang tak jumpa la..so tempat yang kebarangkaliannya agak tinggi (almost 99.9%) adalh di..IMRISH CAFÉ..penat dah tanya orang2 kat situ..dan jawapan yang saya dapat semuanya mengecewakan..time berlakunya kejadian nh..sedih tu memanglah sedih..dahla planning nk g Terengganu lepas final tu..I’ve got NO money, NO atm cards, NO IC, NO driving license..so anda fikir sendirila dalam keadaan nk final tu..huhu, kena marah lagi dengan mak..dan kebetulan kelas Alan Cheah yang terakhir time tu dia duk cerita pasal orang mencuri???? Hoho..memang lah..perit!

Tapi, valuable lessons yang saya dapat masa ni adalah peranan kawan2 yang tak berbelah bahagi..tolong saya cari my purse tu even tau takkan dapat balik tapi mana tau kan kalau usaha dapat balik..dan saya juga ingat students2 MARA yang turut mengambil berat dan bertanya serta nasihat tentang apa yang saya perlu pasnh..thanks to Haikal jugak yang sudi nk hantar saya ke balai polis even we are not classmate and we are not close..jasa, perhatian, dan keprihatinan semua pihak amatlah saya hargai..this beautiful friendship ties saya akan ingat dan jaga baek2! Insyaallah..

Yang penting, JANGAN PANIK kan??
Buat report..secepat yang mungkin dan kalau boleh cakap kat pakcik polis tu purse kena ragut..so nanti bila buat IC takde lah kena denda RM110..huhu,

Lepas 4 hari saya hilang purse tu..saya hilang phone yang paling saya sayang..My MOTOROLA L7..sukar nk saya ceritakan semula..hilang kat exam hall pulak tu..nak ikutkan memang saya jarang bawak phone kat dalam exam hall tapi lepas saya hilang purse saya takut barang2 lain pun hilang jugak..apatah lagi saya macam dapat premonition yang mcam ada brg lain nk hilang jugak..tapi, sekali lagi saya katakan benda dah nak jadi..tak sampai 2 minit saya keluar dari exam hall..selepas saya realize yang my phone takde..n patah balik kat tempat duduk saya tu..PHONE tu btul2 dah tak ada!

To be honest, hilang barang laen boleh..tapi kalau hilang HANDPHONE..

Masa tu, memang dugaan paling dahsyat la..dengan baru nak start final (masa tu baru je abes paper physic lab) pastu ditambah dengan takde duitnya..nak keluar duit pun tak boleh sekarang so bila hlang phone..ya Allah, seriously kalau tak ada kawan2 masa tu yang tolong kuatkan semangat saya balik..mungkin saya dah mengaku kalah sebelum peperangan bermula lagi..sem dua betul2 menguji saya samapai nk dekat2 akhir pun..

Ok, bila anda dah curi hp orang apa anda akan buat???

Jaw biasa : sudah tentu anda akan off the phone dan jualkan je..x yah banyak2 cerita!

Tetapi, berlainan pula dengan situasi saya..

Orang yang curi phone tu betul2 memang nak sakitkan hati saya (naseb saya la dapat pencuri kejam dan psycho macam tu) and definitely dia mencuri bukan dengan niat nk dapat duit ke nak apa..dia (eh, silap..MEREKA) sengaja n dah tak ada kerja agaknya,,dia pergi on my phone n after got nearly hundreds messages from my friends barulah dia berani nk talk to us..saya tak dapat nk cakap..that day, saya memang betul2 hopeless..I cannot think..I even cannot stand! I am totally hopeless..but EVERYbody ( I mean PPOU yang girls lah memang turun padang semua tolong saya dengan sangat banyak) ada yang tolong merayu kat lelaki tak guna tu untuk pulangkan my phone balik (thanx kak fifi and ajim..kerana sudi bersabar dengan karenah lelaki2 tak guna tu sampai kredit abes sume..terima kasih sangat2), ada juga yang tolong belikan saya food ambilkan saya air..raupkan muka saya dengan kalimah2 Allah yang menenangkan jiwa (Fatin esp..my housemates..Faige, Ct, Dayah), n ada juga yang memapah saya dah bawa saya ke Ilmu dengan kesabaran dan kepayahan (thanx sangat2 kat kak Alia n Kak nad for doing this), ada juga yang tolong cabutkan semua nama2 suspek kat library (huhu, thanx for hot couple nh..Najwa and Rainney..sorry sebab kena sacrifice masa u all kejap), n ada yang juga yang peluk saya tenangkan saya dengan bersungguh sungguh (thanx kat kak wani, kak zawani, kak ct, ajim, Ila, semualah..korang sume the best!) dan tak lupa juga kepada my..XoXo yang sangat2 ambil berat..call me whenever possible..tanya saya ok ke x..nasihatkan saya..always be there whenever I need u..thanx sangat2..akhir sekali thanx sangat sebab korang terpaksa korbankan masa korang buat sedikit najlis bacaan yassin beramai ramai..semuanya kerana saya..pengorbanan dan prihatin dari kalian sampai sekarang dan selamanya akan saya ingat!

Yang penting, USAHA kan???

Semuanya akhirnya dapat ku lalui dengan tabah..(tabah ke??) entahlah..

“ Percayalah semua yang berlaku ni ada hikmahnya dan kau akan jadi lebih kuat tak kira apa pun yang berlaku lepas nih! ,” kata Fatin
** mulanya aku tak percaya fatin..tapi lama2 tu ada benarnya kata2 kamu nh..sayang kau!

“ Dahla farah..lupakan je la ye..tumpukan kat final nh dulu..benda2 yang dicuri nh kita boleh cari balik..ganti kan balik tapi result final kau tu kau akan dpat buat sekali je!,” nasihat kak Fifi.
**dalam hati aku cakap..cakap senangla..aku yang menanggung nh?? Tapi aku bersyukur sangat2 sebab apa yang kak fifi cakap tu sangatla tepat dan aku akur akhirnya..

And, last but not least..

Bila anda hilang sesuatu (x kira apapun..)
Pertama sekali, ucaplah..Innalillahi wainnalillahirajiuun
Keduanya, redha dengan apa yang berlaku..
Akhir sekali, berdoa kepada Allah yang Maha Medengar..supaya
barang yang hilang itu (sebutkan apa?) diharap dapat digantikan
dengan perkara yang lebih baik..
**pesanan Dr Fadzillah Kamsah masa bual bicara pagi di tv3

6 comments:

faizza said...

huhu....farah
ak bru jer bce blog ko
nwy, ko byk2 la bersabr
even dh lme gak la berlalu....
kite hrp2 owng yg mek 2 dpt balasn yg sepa2tnye....
2 jer la nk ckp...
nnt klo rjin ak bce lg...

tiArA EmiLY said...

thanx dear,
luv u!

zawani said...

salam,
farah.. mmg xleh lupa la kisah ni!!
bila baca post ni rasa mcm baruu je b'laku..
harap2 lepas ni xde sesape lg yg t'cicir apa2.
kena saling mengingati lah sesama kita.huhu

zawani said...

salam,
farah.. mmg xleh lupa la kisah ni..
mcm baru je jadik,
harap2 lepas ni xda lg benda2 mcm ni b'laku.
kita kena saling mengingati lah nmpknya

tiArA EmiLY said...

to kak zawani,
thanx for ur comment
harap2 begitula
hehe
terima kasih atas segalanya..
suro fatin baca post nh..
wajib!
HAHA

Anonymous said...

salam
huhuhu
aku dah baca dah nih!
terharu+sedih!
but anyway....
ganbatte kodasai!(do da best)
akiramenaite(never give up)