Apa di Atas? @ What's up?

9:19 PM Edit This 12 Comments »


mimpi dan harapan bagaikan duri yang mencengkam


seandai ku biar cecita di hati tersimpan


terpendam


keterbasan tak wajar menjadi penghalang


sampai bila, aku bertanya, sampai bila


ku harus mencuba


bila lagi, resah hatiku, bila lagi


aku harus berani!


lalu ku bangkit


tegak berdiri


mengatur langkahku


terus mendaki


cita citaku...di mercu,


hoho..lagu itu la yang kami nyanyi bersama


yang de maksud tersirat


dan de related dengan my story


sorry if I ter-overreacting ek..x mean pon


untuk pengetahuan kawan2 sahabat2 yang saya kasihi di luar sana


yang masih keliru dan tertanya tanya (esp chesco2 yang dh lama x kntek)


soalan pertama :apakah bidang yang sedang aku ambil sekarang?


jawapannya :sume org tahu aku memang minat nak jadi cikgu dari dulu lagi, so here I am..aku di bawah tajaan kementerian pelajaran Malaysia. pada mulanya aku apply la chem. masa interview pun untuk subjek chem. sekali dapat phone call masa dpt offer tu MOE offer aku subjek pendidikn khas(ajar kanak2 istimewa) so, aku memang accept wholeheartedly la. aku pk positif je. every clouds has its silver lining. semua kejadian ada hikamahnya. so i believe in what i do.


soalan kedua :kau belajar kat mana sekarang?


jawapannya :pas aku dapat offer tu. aku kuar dari matrik kedah then aku wat preparation for overseas universities (PPOU) kat uniten. actually, kat uniten nh aku amik foundation of engineering la to be precise. punya lah jauh bidang kan. tapi, cme foundation ini shajalah yang di recognize untuk ke aussie dan nz.


ak pon blaja la. blaja je x pk pe. sekali bila uni2 kat aussie ngn nz datang promote rupanya xde kos pendidikan khas ni untuk undergraduate. senang cite, MOE x siasat dulu la. randomly, hantar je budak special ed buat prep utk g aussie ngn nz padahal previousnye g UK.


aku pon cam cuak plus bengang la kan. blaja penat2 sume. dah lepas pointer dah pon. kalau x dpt fly sebab hal2 cmnh..terkilan la beb. sian mak bapak aku.bila tengok2 balik. cume de satu uni shj yang de kos special ed iaitu di canterbury uni, christchurch, nz dalam bidang speech and language therapy. aussie xde langsung.the only hope. the only chance.


soalan ketiga :bila kau fly sebenarnya?


jawapannya :takat nih aku baru dpat conditions of offer dari canter, hopefully dapat la unconditional offer by december nih. and ckalau la aku dapt full offer(doakan la aku ye..) aku bakal fly sebelum 18hb february 2009.


de satu lagi possibility, oleh kerana aku de satu choice je utk further study aku kat nz. dekan yang aku sayangi (chewah!) cadangkan la aku ngn kawan2(haa..untuk pengetahuan yang amik bidang special ed nih cme 7 orang shj dalam Msia ambilan 2007/2008) apply ke US.


sebab dia senang je. US de best school untuk sume kos special ed yg ditawarkan. contohnya : audiology, speech language therapy, clinical psychology dsb.mula2 tu MOE x kasi apply. pastu aku pe lagi. g la putrajaya jumpa timbalan pengarah bahagian pendidikan guru untuk berbincang masalah yang kian kronik. padahal nih masalah MOE. aku ngn kawan2 jadi mangsa nh. suke2 hati je tinggalkan kitorang terkontang kanting. kawan2 aku yang amik physic sume dah start nak apply accomodation dah. kes aku x settle2. bila kol sentiasa busy. cmnilah deal ngn kerajaan ye. suara hati kte..pendamlah sendiri.


bincang punye bincang. diorang agree la. yela, diorang xde choice dah. aku pon apply la US. aku apply 3 je pon. purdue, ipfw, ngn ohio. lepas seminggu hantar application. aku dapat full offer daripada indiana uni-purdue uni fort wayne dalam bidang audiology(speech and hearing science). dan kalau aku accept aku kena sampai sana before 4th january.


tp, smpai sekarang aku xleh nak proceed I-20 aku sebab MOE cam memang berat nak anta. maybe masalah budget kot. ekonomi cam x stabil.


so, lihatlah. aku sekarang hanye de satu je pilihan. aku pon x kesah. asal aku fly la.aku kesian la kat parents aku.diorang banyak berkorban tuk aku.mak aku tu kalau aku peksa ke dalam kesusahan ke dia mesti puasa, nazar, bagi support x berbelah bagi la. ayah aku pon sama..aku mintak pe je mesti dapat sebab dia sayang anak2 dia. isk3. harap nawaitu aku nh diberkati Allah. aku nk belajar cari ilmu di perantauan nk bawk something precious untuk masyarakat. nak make my parents proud of me. tu je. semuanya kerana Allah~


doakan aku ye.


sentiasa berdebar menanti result.


haha, sesadis mana pon cita aku nih. sadis lagi cte orang laen. dugaan aku baru sikit. persiapan aku di Uniten, bukan fizikal je malah mental juga.


Allah tu Maha Besar. Dia tahu pe yang terbaek tuk kita. Sejauh mana aku merancang, Dia lah yang paling berhak menentukan jalan aku. Dan perancangan-Nya lah yang paling baik untuk kte.


so, aku redha. yang penting, aku dah cuba yang terbaek.yang paling penting, aku dah usaha! sekarang aku bertawakal. selebihnya, aku berserah pada ALlah. jika aku betul2 xleh fly, maksudnya aku lebih berjaya jika belajar di MAlaysia.pikir positif ye farah!


kalau de berita baek kelak, aku story later ae?


aku harap sume persoalan dah terjawab. kepada chesco yang baca, aku rindu korang sume. spe2 yang de blog tu..even aku jarang letak komen tp aku sentiasa baca story korng. sekurang-kurangya aku tau what u all are doing currently.

kalau de soaln laen, jangan segan2 tanye ye~

huhu,

k till here.

assalamualikum wbt.

12 comments:

Mr Anonymous said...

Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan


Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita
Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba

Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai seindah impian




Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa

Menggapai cita-cita

*moga kamu tabah dan sabar menempuhi dugaan....

tiArA EmiLY said...

terima kasih mr Anonymous!
appreciate ur thoughts,
because that count!

sincerely,
tiArA(^_^)

khalil said...

pergh!!!salute too miss tiara

Ammar Faris said...

Salam..the second to comment...

ko sure ke dier mr anonymous..bukan ms??

hehehe...

nways, panjang gak lah huraian ko...and thanks sedikit sebanyk aku phm condition ko...and thanks sebab rajin baca blog2 org walaupun x comment...

hmm....

dugaan n cabaran.. mmg x boleh diketepikan kan...

antara yg aku pelik lah..mula2 MOE kasi gi US..but then lepas apply dier hold pulak... hmmm....sebab economy x stabil yer.. tuh satu hal gak... tapi the fact that mula2 kasi then hold..that was not a good thing (and also immatured)to do to scholars of the future..

tapi tahniah lah..at least you should be happy to know that you actually layak tuk gi US..just that you need MOE's approval...

so dah dpt conditional offer from da ONLY uni tuh yer...
biasanyer conditional tuh akan jadi unconditional kan???
insyaALLAH i believe that you will get that unconditional offer...

foundation uniten mmg x de kaitan langsung dengan major ko..

but otak nih is capable of learning a lot of things...

and it is a good thing to have a breadth and depth in knowledge. i mean you know a lot of things..but you master your major...

nways, there are a plethora of things to learn and discover..

celup jari, and tgk hanya setitis dari air laut ialah ilmu kiter..betapa ceteknyer ilmu kiter..

but the most important, we have to UPGRADE our ilmu psl ISLAM, DOWNLOAD ilmu2 baru esp biler gi overseas nnti, dlm flight contohnya..hukum2 fiqh.. agar kiter x terkeluar landasan..

DELETE yg x bermanfaat.

get what i mean..

sorry terpanjang...

gud luck!!!!

tiArA EmiLY said...

to khalil,
eyp..arigato'!
kamsahamida~

tiArA EmiLY said...

to mr Ammar Faris,

uiks,
cmne kau bleh doubt anonymous to ms ke mr???
unless kau tau sapekah gerangan anonymous itu..siapakah dia?

aku yang patut ckp thanks sebab bersabar baca huraian ku yang pjg lebar..huhu
terimas2!

setuju dengan nasehat kau pasal yang laennya
terima kasih yang tak terhingga~

hope sgt dpt unconditional offer tu..no else to go lor, harap dengan doa sahabat2 sekalian..aku akan berjaya juga! InsyaALLAH~

terima kasih!

from,
tiArA

frosted flakes said...

whats down?
haha
ape di bawah?

tiArA EmiLY said...

to frosted flakes,
thanks untuk komen yang sungguh membina!
haha

uya ahmad said...

farah ku sayang..
firstly ak nak critic..penat ku meng"scroll" mouse ku untuk membaca post mu yang ini....hehehe.....spacing nye terlampau melampau..hehehe....

secondly, what a nice writing..

thirdly, i know ko boleyh g mane2 je....doa2 la MOE mengkasi ko g US to have a better education kan??yelah, korg ni adelah bakal2 guru yang akan menyumbang kepada negara..ank didik korg nnti, mgkn jadi someone yg contribute something disregard of their disabilities...lagipon, skang ni byk alat cnggh what yg bley tolong dorg kan???

fourthly, tahniah sebab da grad..byk2 la contact pak arip untuk persuade MOE..ari tuh, our ASSF teacher, Mr Rosdy pon tak dapat fly g US..under MOE gak...
herm....

tu lah..byk2 la bersabar ye...

tiArA EmiLY said...

to uya ahmad,
la
melampau sangat ke space nye..
aku meamng suka space2 nh
biar nmpak lapang sket
supaya pembaca x pening wo..
huhu
sorry ye di atas kesulitan anda
amatlah dikesali~

hurm,
pasal fight g US tu..aku memangla de hope lagi
tp aku taw kebolehan MOE untuk menhantar kami ke sana tu
memang amat payah sekali
kalau bleh pon
tu memang miracle gle ae
huhu
pape pon
terima ksih atas sokongan kau yang sgt tak putus2
esp time hardship aku mengapply
uni2 di US~
hehe
jasamu dikenang!
sampai bila2

salam sayang,
tiArA

Yazid Fauzi said...

salam.farah..first comment tu nkan..lagu hazami la..tekad...dari album tekad redha tabah..huhu
btw,is it really happen to all of you?im sorry to hear tat.ofkos,once we deal with the govt or their bureaucracy,many long-winded red tape we have to encountere..sengaje menyusah kan idup kita..padahal tggjwb dia kan..nk salahkan sape?btul kate ko..pendam kan jerla..
btw,aku doakan semoga ko dpt terbang g mana2..xkisah la..asalkan terbang kakak nuramalina che bakri..huahua..
em,ak suggest satu lagi lagu inspirasi..
i believe drp fantasia barrino...
sgt sesuai..huhu
tata
(er..da lamake ko blog ni?)

tiArA EmiLY said...

to yazid fauzi,
aku tau la lagu tekad..
huhu
eyp,
thanks for ur concern ae
bukan pe
kite sama2 dpt scholarship dr government
kena la tau
cmne deal ngn mereka
huhu
aku dh lama buat blog ni la
sejak aku masuk uniten
dulu lecturer IELTS
aku suh buat
untuk improve english
skang ielts dh lepas
so untuk active balik
aku decide tok mencampurkan bahasa ibundaku dan bahasa keduaku
huahua
terimas drop by!