[::]W.A.N.I.T.A[::]

2:07 AM Posted In Edit This 11 Comments »
Isu kali ini ialah mengenai ‘adakah wanita sukar untuk difahami?’

Sebelum itu, sy nk ucapkan terima kasih kepada penulis blog **Cerita HAti* kerana sudi berkongsi idea anda dalam ruangan saya. Terima kasih banyak! Semoga anda dirahmati Allah sentiasa.

Sejenak saya ber-YM dengan kenalan baru dan beliau bertanya kiranya mengapa wanita lebih prefer menceritakan cerita dan luahan perasaan mereka dlm blog berbanding berkongsi fakta atau sesuatu perkongsian berunsurkan ilmiah. Oleh itu, untuk menjawab pertanyaan sahabat baru sy ini, sy bawakan isu 'wanita betulkah sukar difahami?'

Iya ke wanita ni susah untuk difahami?
Rasa-rasanya persoalan ini menghantui bagi golongan lelaki..huhu..iya ke?

Bagi saya, tidak susah untuk memahami seseorang wanita selagi mana seseorang itu mengenali hati budi wanita tersebut.
Benar jika ada yang mengatakn hati wanita mudah terguris,terhiris,terluka,terkoyak dan sebagainya.
Benar jika ada yang mengatakan wanita ini mudah tersinggung dan cepat merajuk..
tapi
wanita senang difahami andai anda benar2 mahu memahami mereka.

Wanita mudah difahami andai anda tidak berputus asa untuk mendalami isi hati mereka..
dan
Wanita berbeza dengan lelaki.wanita suka berterus terang dgn menzahirkan perasaan mereka melalui perbuatan yang membolehkan lelaki menyedarinya.berbeza dgn lelaki yang gemar menyimpan perasaan..
Wanita berbeza dgn lelaki dr segi penulisan blog.biasanya wanita akan menulis tentang apa yang mereka rasa secara terperinci.berlainan pula dgn lelaki yang kebanyakannya menulis tentang idea atau lain2 yang bersifat intelektual

Namun ada macam2 kelas wanita juga..ada yang susah nk merajuk,tapi kalau sekali sudah terluka,payah pula mahu mengubatinya kembali..mereka pasti megharapkan seseorang utk pulihkan keadaan cepat2 agar ia tidak berpanjangan hingga merosakkan sesebuah perhubungan.
Ada juga yang senang sangat merajuk,cakap sikit aja mula berubah air muka ,jiwa sensitive dan sebagainya tapi senang mahu pujuk balik.kalau tak pujuk pun tak apa.biasanya wanita seperti ini akan memujuk diri sendiri..

Hati wanita sensitive,rapuh,lembut .sesuai dengan fitrah ini lah juga,seorang wanita telah diamanahkan untuk menjadi seorang ibu yang bakal membesarkan anak-anak yang kemudiannya menjadi pemimpin di masa akan datang.
sifat sabar dan penyayang biasanya lebih tinggi dlm diri wanita berbanding lelaki

Wanita mungkin lemah dr segi fizikal berbanding dgn lelaki,tapi tidak bermakna mereka lembik.hati wanita juga biasanya lebih kental dan cekal lagi2 jika berjuang untuk anak-anak.
Wanita itu indah,diciptakan dr tulang rusuk kiri lelaki..ia ditempatkan di bahagian dalam tujuannya untuk dilindungi,dijaga dan disayangi.. (this is related to my previous post)

Kesimpulannya:
Sayangilah ibu,isteri,kakak,adik perempuan,ibu saudara,saudara angkat,anak saudara etc.hargailah mereka..

kepada yang berkenaan,
harap persoalan anda terjawab ye. untuk bagi adil, next post akan sy cerita pula tentang bagaimana nak memahami lelaki? kiranya anda x berpuas hati dengan perkongsian ini, berilah komen membina ye~

11 comments:

mr anonymous said...

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

mr anonymous said...

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Princess Azi said...

erm saye...saye... suke majuk2.
tp majuk ngade2 jeee
nak gedik2
ahahahahahah :DD



adakah sy seorg yg sensitif cikgu?
wuu wuu~

tiArA EmiLY said...

to mr anonymous,
thanks for the song!

tiArA EmiLY said...

to princess azie,
huhu
stay the same my dear,
be what you are~

P/s : kamu sensitif? ye kot, huhu

uya ahmad said...

kekeke...kite tak ley nak generalize that women sush nak tafsir..
hakikatnye, there are some stability between women and men...
both of the gender are hard to be understanding by opposite sex....
kite selalu dgr, laki ckp "pompuan ni sush nak di faham la"..
n sebaliknye ke laki...
pompuan said " tak faham betul la aku ngan budak laki"...so, kite tak ley nak conclude sape yg lebey sush d fhmi..
am i rite????
huhuhuhu...
cheewaahh, cam expert plak..kekeke..=)

tiArA EmiLY said...

to uya ahmad,
i like ur comment very much,
huhu
thanks a lot!
btw, aku akn post pasal lelaki sukar difahami plak lepas nh
untuk bg adil kan
act, kau baca ke x post nh dgn lengkap?

uya ahmad said...

hahahahaha.....
mane tau aku tak bace???
kekeke...aku cm suke komen tgk tajuk and the first ayat..
btw, ye ke???
hakikatnye, pompuan memg senang terluka, begitu juge laki....
that's for sure....cume mereka pndi sorok n tak..
like someone i know, she likes to hide her true feeling and being ego is her choice instead...
hiiii..(macam kenal tak???)

tiArA EmiLY said...

hoho pura,
aku taw sape..hehe

aku xtw said...

rsenye miss tiara ni x ske reveal perasaan sendiri. Susah ke, sedih ke, x ramai yg tahu

tiArA EmiLY said...

to ak xtw,
ye ke begitu??
huhu