PPOU terus MARA!!!

10:34 PM Posted In Edit This 7 Comments »
Sudah lama juga kiranya saya tak meng'update' blog ini disebabkan banyak perkara yang membataskan diri. Perkara paling besar yang sedang diusahakan ialah projek komuniti yang bakal diadakan di sebuah perkampungan orang asli di Kuala Lipis, Pahang.
'PPOU terus MARA' dipilih kerana saya ingin mempamerkan kesungguhan, kegigihan, komitmen dan dedikasi yang dipotretkan oleh semua ahli PPOU.
Disebabkan dana yang begitu besar (mencecah hampir RM20,000), pelbagai aktiviti dan jualan diadakan sepanjang minggu sebagai salah satu cara untuk mencapai target budget.
So, bila ada event macam 'bazaar upten' kami pun mengambil kesempatan untuk menempah satu booth supaya agenda kami dapat dijalankan dengan jayanya. Mula2 tu bila kak Zawani (timbalan pengarah kita) berhubung dengan pihak HEP, HEP kata booth dah penuh. Tapi disebabkan kak Zawani ni memang jenis x berputus asa, dia cuba dan cuba dan cuba sehingga orang tu pun dah bosan so dia bagi la satu booth kat kita. Alhamdulillah...


Bila dah dapat booth tu, kami pun cam brAinstorm la menu apa yang nak dijual kat bazaar upten nanti.











Antaranya :



Kek batik



Trifle




Dadih




Float


Minuman bikarbonat

Aiskrim roti



Tapi, menu2 yang sedia ada ini alhamdulillah boleh tahan gak lakunya especially pada hari pertama tu, so yang lelaki plak tiba2 je came out with ideas nk jual hotdog yang sedap giler dilengkapi dengan sos pedas dan lada hitam (sapenya idea ntah ni?..bernas tol). Malam kedua cam lagi laku la sebab ada hotdog tu.



Semua orang cam bekerja dengan amat kuat terutama yang bagi flyers 'Program Curahan Kasih Intaian Sayang' (direka dengan amat kreatif sekali oleh room mate ku Sarah dan AJK tajaan dan promosi lain), yang sibuk duk masak2 sampai kul 1-2 pagi, yang tolong beli barang (student lelaki la especially), dan tak lupa juga yang terlibat dalam jualan sama ada secara langsung atau tidak.



Take note gak, sempat saya terpandang rakan2 saya yang me'replace' subjek2 mereka..even diorang busy giler dengan study but still kerja tetap kerja dan homework serta tutorial tetap berjalan seperti biasa..caya lah korang!!! Ganbatte ne,





Ni ada resepi kek batik yang sempat saya minta dari Kak ALIA Kamalia ;



Bahan-bahan

1. 1 packet biskut Marie

2. 250g butter

3. 7 - 8 biji telur

4. 1 cawan gula

5. 1 cawan serbuk koko

6. 1/2 tin susu pekat

7. 1 sudu teh esen vanila


Cara-cara nak membuatnya

Campurkan butter dengan gula. Pukul sampai kembang.

Masukkan telur sebiji sebiji dan satu sudu teh esen vanila.

Kacau semuanya sampai sebati.

Tambahkan 1 cawan serbuk koko sedikit sedikit.

Pukul sampai gula larut.

Masukkan adunan dalam periuk sederhana panas.

Serta, satu per dua tin susu pekat.

Gaul sampai pekat dan likat bersama biskut Marie yang dipatahkan dua.

Tutup api.

Mampatkan adunan yang telah siap dimasak ke dalam bekas yang sesuai setelah sejuk.



pesanan~

Selamat mencuba la pada sape2 yang berminat. Sori takde gambar kek batik yang scrumptious giler tu. Kepada sape2 yang malas nk ke dapur untuk try resepi ni tapi still cam terasa nk makan kek batik, bleh la tempah kat kak Alia sendiri ye.


**untuk resepi trifle plak, ada dalam kepala saya skang cume tak sempat nk mengolah lagi..tunggu next post plak la ye. Thanx :-P






Last but not least, minta maaf sangat bagi sape2 yang tunggu next post dari saya terutama kepada happypooh yang sentiasa bertanya bilakah saya akan meng'update' blog. Minta maaf lagi sebab tak tulis post kali ini dalam bahasa Inggeris (idea nk bina struktur ayat cam kelam kabut even BM ni pun cam apa ntah..hurm..soriiiiii). Dan juga maaf buat kali terakhir sebab xde isi sangat untuk post kali ni..serius kepala saya pun dah pening, badan pun dah letih sangat2..sume benda jadi hectic.

**kepada fikri yang minta gambarnya disiarkan, gambar anda ada dalam kamera kak fifi and kak husna, so bila nk transfer tu cam xde masa sangat..skang kami amtlah busy dengan mcm2 benda, sooo sooooorrrrrryyyy sangat2..insyaallah next post k?

Kepada semua PPOU yang sedang bekerja keras untuk projek kita:
"PPOU terus MARA!!!". Apa yang penting??? KErjaaaaaaaSAMA!

7 comments:

jentayuh007 said...

hohoho.. dah lame tak nyibuk nih..
1)first kan nak puji, lawa bunga kat profile tuh.. hehe..
2)Kak nak trifle satu!.
3)tu dah ader resepi tuh.. leh buatkan tuk den satu.. hehe..
4)kenapa ppou terus mara? kenapa tak ppou terus felda ker.. terus moe ker? isk3..

Anonymous said...

Alhamdulillah..
Bazaar kali pertama b'jaya,
thanx semua,
kerjasama yg m'buatkan k.wani t'haru,

p/s :harap lps ni dpt lg bazaar utk 3 lg event besar.
Amin..

tiArA EmiLY said...

to jentayuh,
1) bunga tu memang lawa, terima kasih kerana memuji!
2)ey, sedap2 je maen order trifle..
3)boleh tu boleh, tp awak tu jauh,
4)ske hati saya la sebagai penulis nk pilih tajuk pe?

haha

tiArA EmiLY said...

to kak wani,
ye
saya pon doakan begitu juga,
apa yang penting???
kerjaaaasama!

jentayuh007 said...

wonder pet..
go..go..go..

Wiz said...

Salam Tiara!

Congratulations on your event. If I had known about this I would have gone and make noise there ha ha ha. Do tell me if there are anymore of these activities alright. Would love to go, if I am invited la.

tiArA EmiLY said...

Salam Ms. Wiz,

Thanx a lot! Of course you'll be invited, I'll tell you where will be the next event,

Take care!