FlyHigh OZNZ 2009

10:57 PM Edit This 4 Comments »
Nota kaki:


  • Orang yang paling berguna ialah orang yang berguna kepada orang lain. hadith nabi SAW.
  • Sesungguhnya orang yang paling baik untuk engkau berikan kerja ialah orang yang kuat lagi amanah. surah al-qasas:26.
  • "...kamu belum benar2 beriman sehinggalah kamu persoalkan iman yang ada pada diri kamu itu!". abu hasan al-asy'ari.
  • bawa islam WARISAN kepada islam PILIHAN.
  • REALITI sentiasa mengalahkan ILLUSi.
  • Syariatullah vs Sunnatullah
  • Syariatik vs Saintifik

Sesi perkongsian pengalaman bersama Bro/Sis Canter dan Otago:

  • Time Management.rancang masa sebagai pelajar, anak, dan sahabat. hubungan rapat dengan keluarga paling penting.buat to-do-list dan study planner.waktu solat sentiasa berubah ubah oleh itu, pandai2 la disiplinkan masa solat. kalau nak kerja jgn ganggu waktu yang produktif atau efektif utk study.
  • Spiritual.solat mesti on-time.biasakan solat jemaah.amalan2 sunat untuk masuk rumah baru ialah seperti bacaan surah al-baqarah, sentiasa beri salam, surah al-kahfi.pilih kawan yg boleh menegur kita di kala kita leka dan asyik membuat kesalahan dan kawan yang boleh ditegur jika mereka melakukan kesalahan. kena sentiasa berjaga-jaga esp tentang akidah.
  • Social Management. hati2 girl and boy relationship!
  • Knowledge Management.jangan selalu ponteng kelas even xde org nk pantau pergerakan kte.lecturer usually international so mereka akan faham kondisi kita then jgn takut2 jmpe lecturer.banyak alat bantu belajar yg canggih2 akan menyebabkan kita malas, bertangguh dan buat study last minute oleh itu anda kena sentiasa beringat.
  • Experience Management. melancong sebagai salah satu aktiviti yg agak wajib juga selaen dari belajar. plus, working experience.pengalaman tengok snow dengan perasaan jakun first time.
  • Financial Management.rancang keperluan dan kehendak. nanti buat dua akaun, satu akaun utk scholarship masuk dan satu akaun lagi untuk simpanan.
  • Personal Health.check gigi and wat scalling siap2 kat msia cuz kat NZ sangatla mahalnye.check mata and buat spec siap2 sebab kat sana pon mahal. adapt ngn unpredictable weather kat sna.jogging utk kurus! jaga mental health dgn kurangkan stress.

Being a MUSLIM in a Foreign Land:

  • amalkan dan fahami surah al-kahfi.
  • motivasikan diri untuk datang ke kelas.
  • jaga sensitiviti pergaulan
  • kena sentiasa bersiap sedia esp bila berhadapan cabaran makanan halal, ibadah, dan belajar etc.
  • mesti ada prinsip dan jati diri
  • kena tunjukkan diri terbuka (esp. kepada org yg bukan ISLAM)
  • integriti: cakap serupa bikin.
  • punctuality masa important
  • everything has its price and consequences~

Fiqh Musafir:

  • niat menghasilkan kekuatan dan keyakinan
  • orang yang letak masalah kepada org lain, org itu sebenarnya dijajah.
  • kalau ada rasa 'something wrong' dlm diri kembalilah ke tempat asal, dekatkan diri dengan Allah SWT. kepadaNYAlah tempat kte kembali.
  • Allah SWT xkan memandang kerja yang tidak bersungguh-sungguh
  • jauhi dosa kerana dosa mendatangkan kemurkaan Allah SWT
  • jgn pandang remeh tentang 'benda'2 kecil
  • hati2 ttg dosa terhadap ibu bapa!

Apabila bertemu dengan perpisahan,

jangan ucapkan selamat tinggal,

tapi ucapkan semoga berjumpa lagi,

Jika bukan di sini,

di syurga nanti. InsyaALLAH~

harap perkongsian ini mendatangkan manfaat kepada semua.

4 comments:

mr anonymous said...

satu perkongsian yang amat menarik.. boleh dijadikan pedoman diri ini dan org lain.. realiti hidup di negara org mmg sukar di perkatakan.. at least you guys go as a group.. It won't be so much trouble.. just remember, anything yg baik kita amalkan as a 'Malay' n muslim jgn lah diabaikan walaupun di negara orang..
sbg contoh, satu perkara yg kadang2 kita lupa or terikut, negara mat salleh katakan.. iaitu ucap Alhamdulilah selepas bersin.. di sbbkan terlalu mengikut mat salleh, 'excuse me' sehingga kita lupa dgn sunnah Alhamdulilah.. kan lebih baik kita ucap kedua2 skali, Alhamdulilah sbg syukur and excuse me tanda respect kat org lain(mat salleh).. just my pandangan n observation ttg perkara yg berlaku di perantaun and as a muslim di perantaun.

tiArA EmiLY said...

to mr anonymous,
terima kaseh dia atas contoh perkongsian yang amat menarek itu!
alhamdulillah kerana masih ada insan yg sudi memberi pandangan dan peringatan~

faha mieza said...

Salam...
menarik artikel ni...
hehe, duk kat negara orang yang pastinya kekuatan diri tu penting..
pandai bw diri dan yg pasti kita mesti dah matang untuk fikir segala yang baik dan juga segala yang buruk...
solat jgn sekali ditinggalkan tanpa uzur syarie krn solat la benteng pertahanan diri...

btw, sy dpt blog awk dr 'jentayuh'...
hehe, sy klasmate sklh dia dl, n skrg ni sy housemate zatil...

just wanna invite you to see my blog, eventhough it is just a simple blog (coz I just create it), really hope that we can exchange infos or ideas k...

this is my link
http://fahamieza.blogspot.com

fali said...

ehh sgt lawa lahh the watch! hahahha. neways. good luck okehh dekat NZ nanti. ehh i wanna privatise my blog. pls gimme ur email. send to anna_snivellus@yahoo.com. thnks :)